Pompoensoep

Koken Smart & SassyLeave a Comment on Pompoensoep

Pompoensoep

Het is weer herfst. Niet mijn favoriete seizoen. Eigenlijk vind ik het een beetje triest, de bloemen die uitgebloeid zijn, de bomen die hun bladeren verliezen. Maar het is ook de tijd van pompoenen. Ik doe niet aan Halloween, maar vorige herfst maakte ik voor het eerst pompoensoep samen met een vriendin, die soms wat avontuurlijker in de keuken is dan ik.

We maakten soep van pompoen, zoete aardappel en wortel. Ui en knoflook konden natuurlijk niet ontbreken. Wat peper en zout. Het was lekker zacht van smaak. Ik kreeg de letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken. Later maakte ik zelf een pompoensoep met aardappel in plaats van zoete aardappel. Het grappige was dat het een gebonden soep werd, door de zetmeel uit de aardappels. De smaak was eveneens zacht en zoet.

Toen ik dit jaar weer de pompoenen in de winkel zag liggen, kon ik het niet laten om weer een lekker soepje te maken. Deze keer gebruikte ik naast de pompoen zoete aardappel en paprika. Weer een lekker zoete, zachte smaak. Natuurlijk niets mis mee, maar ik wilde kijken of ik de soep niet iets meer pit kon geven. Ik voegde peper en zout toe en een klein beetje kerriepoeder, maar dat had niet het gewenste effect.

Ik wist dat je essentiële olie ook kun gebruiken om te koken. Ik had al een keer oregano-olie in de pastasaus gedaan. Ik was een beetje uitgeschoten, de oregano-smaak was nogal sterk en brande in mijn keel, waarna ik overigens wel van de keelpijn die die ochtend kwam opzetten af was.

Dus ik opende mijn oliedoos en dacht na over welke olie ik kon gebruiken om de pompoensoep een boost te geven. On Guard is lekker kruidig, maar leek me toch iets te krachtig. Zal ik er anders losse kruidnagels in doen? Nee, dat is toch niet de kan die ik op wil. Even denken en even ruiken. Aan de verschillende oliën. Smart & Sassy is enigszins kruidig, maar lang niet zo sterk als zoiets als On Guard. Voorzichtig voegde ik een druppel toe aan de soep en na te proeven nog één. Daarna was ik tevreden.

Ik liet de soep de volgende dag aan mijn ouders proeven. “Ik ben benieuwd of jullie het geheime ingrediënt proeven,” zei ik. “Gember?” riep mijn moeder na de eerste hap uit. “Bijna goed, er zit Smart & Sassy is, en daar zit onder anderen gember in.” De soep viel goed in de smaak. “Precies genoeg olie om de soep wat pit te geven, zonder overheersend te zijn,” zei mijn vader.

Wil jij deze pompoensoep met Smart & Sassy ook proeven? Hieronder het recept:

Ingrediënten:

 • 2 kleine pompoenen
 • 3 paprika’s
 • 5 zoete aardappelen
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • Peper en zout
 • Kerriepoeder
 • Smart & Sassy olie
 • 1 el olijfolie
 • 0,5 L water

Bereiding:

 • Snipper de ui en de knoflook en paprika.
 • Maak de pompoenen schoon en snijdt ze in blokjes.
 • Schil de zoete aardappelen en snijdt ze in blokjes.
 • Fruit de ui en knoflook in de olijfolie in een grote soeppan.
 • Voeg de paprika toe en laat 10 min. meebakken.
 • Voeg de pompoen, zoete aardappel en het water toe.
 • Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuur afgedekt doorkoken totdat de stukjes pompoen en zoete aardappel zacht zijn (af en toe doorroeren).
 • Stamp met een pureestamper.
 • Voeg peper, zout, een klein beetje kerriepoeder en Smart & Sassy toe naar smaak.

Eet smakelijk!

Wil jij ook kennismaken met essentiële olie? Klik dan hier.

Super enthousiast over essentiële olie en natuurlijk leven, wat ik onder anderen uitdraag als Wellness Advocate bij dōTERRA.

Geef een reactie

Wil jij ook kennismaken met essentiële olie? Klik dan hier.

Back To Top
%d bloggers liken dit: